Tuesday, April 7, 2015

Kjo që po ndodh është e frikshme


Çështjen Doshi dhe Frroku më vjen ta krahasoj me fijen e fillit që ka dalë nga lëmshi i lidhjes së politikës sonë me krimin, e cila, po të tërhiqet, mund  të zbulojë shumëçka nga çfarë ka lëmshi brenda. Por siç po zhvllohen ngjarjet, duket se askush ndër aktorët kryesorë në lojë nuk ka interesa për ta çmbështjellë këtë lëmsh. Qëllimi i maxhorancës është ta këpusë këtë fije sa të jetë e mundur më shpejt. Jo më larg se disa ditë më parë, duke iu referuar edhe deklaratës së Ambasadës Amerikane që e nxiti hetimin mbi Doshin, Rama tha se nuk ka asnjë dijeni për njerëz të partisë së tij të lidhur me krimin. Edhe opozita po kërkon më së shumti të përçajë kundërshtarët në interes të pushteti të vet, por se çka mbrapa çështja/çështjet nuk kërkon ta zhbirilojë. Sipas meje edhe Prokuroria është në të njëjtën linjë; në lojën “le të bëjmë sikur” po e çmbështjellim lëmshin se janë edhe këta amerikanët që po na i trazojnë një çikë ujrat.
Është e njëjta gjë me çfarë ndodhi pas vrasjes së Santos. Mediat dhe politika u morën më së shumti me figurën e lartë të Santos, me rrugën që përshkoi motorri,  me akuza ndaj policisë që nuk u tregua në lartësinë e duhur për të ndjekur vrasësit - por asnjë thellim nuk u bë mbi pistat e mundëshme që mund të kishin çuar në këtë vrasje. Aq më pak për tu thelluar pastaj në fenomenin/et që qëndronte prapa kësaj vrasjeje.
Në fakt tërheqja e fillit të lëmshit mund  të bëhet duke kërkuar t'u japësh përgjigje disa pyetjeve të rënda që duhet të ngrihen mbi  motivet e vërteta pse do ta vriste Ilir Meta Tom Doshin apo pse ka shpifur Tom Doshi ndaj Ilir Metës. Gjatë pyetjeve në Komisionin Parlamentar, kur iu kërkuan motivet, Doshi u tregua kontrdiktor sepse dha si motiv hakmarrjen e Metës për videon e Dritan Priftit ndërkohë që disa çaste më parë kishte dhene shpjegime se kishte pasur marrdhënie të mira me Metën. Po kështu asnjë motiv nuk u dha nga Prokuroria se pse e paska inskenuar Doshi një shpifje të tillë aq të rëndë ndaj Kryetarit të Parlamentit. Enigëm mbeten edhe pyetja se si ka mundësi që ky Bami, sado budalla qoftë, pranoka të japë dëshmi të rreme, duke akuzuar për vrasës jo një person dosido por vetë Kryetarin e Parlamentit.
 E gjithë kjo lojë e shëmtuar sipas meje të bën të mendosh se aktorët e saj dinë shumë më tepër dhe pikërisht për këtë lëmshi ruhet i mbështjellë me kujdes dhe fanatizëm prej tyre. Edhe lënia e Doshit dhe Frrokut në arrest shtëpije megjitha akuzat e rënda që kanë mbi shpinë qe një provë e kësaj. Sipas hetimeve të deritanishme të Prokurorisë na del se dy deputetët e maxhorancës së bashku me një vrasës me pagesë paskan synuar të bëjnë një shpifje monstruoze ndaj kryetarit të Parlamentit Ilir Meta sikur gjoja ky ka dashur të vrasë njërin nga këta dy deputetë, (Doshin), si dhe një deputet të PD-së (Fufin). Për këtë të dy deputetët kanë përdorur para të madhe, por edhe kërcënime, deri me pistoletë mbi kokë (thuhet se ka një video të marrë kështu) për të bindur bashkëpunëtorin e tyre në krim, vrasësin me pagesë, që të shkojë tek Ministri e Prokurori të pohojë rrejshëm si me gojë dhe me video se ka marrë para nga njerëzit e Ilir Metës që të kryejë vrasjen. Mua më duket shumë e tmrrshme një gjë e tillë po të jetë e vërtetë. Por po aq i tmerrshëm më duket versioni që paraqet Doshi se Ilir Meta ka paguar 500 000 euro për ta vrarë, dhe se brenda mureve të Prokurorisë dëshmitari i tij është kërcënuar me zhdukjen e familjes nëse nuk e mohon këtë. Dhe çështja është se o njëri o tjetri nga këta dy versione është i vërteti. Dhe që të dy kanë një rreikshmëri të tillë që zorr se mund të parashikohet arrest shtëpiak për autorët. Duhet thënë se ka diçka që nuk shkon, që nuk të bind në këtë histori në të dy versionet që tregohen, por përtej kësaj ka edhe një gjë shumë të tmerrshme në këtë histori që ngre pyetjen e rëndë plumb për politikën dhe drejtësinë tonë: si është e mundur që nuk është nxjerrë në dritë njëri nga këta ky krime duke u hetuar menjeherë sapo që Doshi shkoi gjashtë muaj më parë dhe i tregoi Kryeministrit, edhe Ministrit të Brendshëm dhe Kryeprokurorit trillimin e tij (sipas njërit variant) apo të vërtetën (sipas variantit tjetër)? Si është e mundur që askush prej tyre nuk ka bërë asgjë për t'i mbërthyer këta shpifës të rrezikshëm ose vrasës edhe më të rrezikshëm për t'i vënë para drejtësisë. Ne e morëm vesh gjënë vetëm pas përplasjes brenda PS midis Doshit dhe Ramës dhe përjashtimit politik të këtij nga grupi parlamentar socialist. Dhe ç'është më e pabesueshmja kjo nuk doli në shesh nga Kryeminstri apo Ministri i Brendshëm dhe as Prokuroria, por pasi Doshi vetë e bëri publike shpifjen e ti (sipas njërit variant) ose të vërtetën (sipas variantit tjetër). Me një fjalë gjithshka doli në shesh jo pse politika kërkonte të ndahej nga krimi, por kur krimi sipas njërit variant u prish me politikën ose, sipas variantit tjetër, kur deputeti u ndje i pambrojtur nga krimi me emrin Meta brenda politikës.  Me fjalë të tjera nëse besojmë variantin e shpifjes pyetja që lind është: si ka mundësi që ata kanë vazhduar ta mbajnë Doshin brenda gjirit të tyre, pa e hetuar? Si ka mundësi që nuk kanë menduar as edhe një çast se nëse këta deputetë kanë bërë një krim të tillë rrezikshmëria e tyre është shumë shumë e lartë dhe detyra e institucioneve, e tyrja, pra, më së pari, është të na mbrojnë nga njerëz të tillë kq të rrezikshëm dhe jo t’i promovojnë ata në krye të vendit. Duke i shtuar kësaj edhe faktet që po dalin për Frrokun se ka qenë përfshirë në trafiqe prostitucioni dhe vrasje kjo pyetje  merr rëndësi politike të jashtëzakonshme. E njëjta gjë shtrohet edhe për Ilir Metën nëse ajo që thotë Doshi është e vërtetë. Sot ka nga ata që duke u nisur nga mosveprimi i Kryeministrit dhe Minstrit të brendshëm ngrenë versionin se ata në krye të herës kanë bashkëpunuar me Doshin për ta ralizuar heqjen qafe të Metës politikisht. Ka të tjerë që pikërisht nga heshtja e tyre beojnë se ajo që thotë Doshi është e vërtetë. Ka që thonë se prapa figurave të tilla të politikës qëndrojnë banda kriminale dhe e gjitha kjo shpjegohet me luftën e këtyre bandave që janë rapavija e politikanëve tanë më të lartë. Ka shumë hipoteza te frikshme qe ngrihen dhe që edhe nëse nuk janë të vërteta një gjë e bëjnë të qartë: se lidhjet e politikës sonë me krimin janë shkaqet se pse ashtu si çështja Santo edhe kjo Doshi do të mbesë e pazbuluar nëse nuk i shkohet deri në fund jo vetëm anës ligjore të rastit në fjalë, por edhe anës morale dhe politike të tij. Nuk është vendi për tu marrë vetëm me personat dhe ngjarjet, por edhe me fenomeniet që kanë promovuar këta persona dhe prodhuar këto njarje. Po nuk u çmbështoll filli i lidhjes së politikës sonë me krimin, e të përcaktohen e dënohen përgjegjësit ligjorë, politikë dhe moralë, ngjarje të tjera edhe më të rënda na presin. (Panorama, 30 mars 2015)

No comments: